SØG PENGE TIL DIT ELEVRÅD

DGS-fonden

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har en fond, som kan søges af vores medlemselevråd.

DGS-fonden kan gå til en række forskellige ting, der engagerer eleverne på deres gymnasium, styrker fællesskabet eller understøtter elevdemokratiske formål. I ansøgningen skal I sende os et budget, så vi kan se hvordan pengene skal bruges. Vi giver ikke penge til depositum, eller udbetaler penge, som allerede er brugt.

Ansøgningerne behandles som udgangspunkt af DGS’ hovedbestyrelse, dog behandles ansøgninger op til 1.500 kr. af forretningsudvalget, og svartiden er her sandsynligvis væsentlig hurtigere. For at flest muligt kan få gavn af pengene, uddeler vi helst ikke mere end 5.000 kr til et elevråd pr. skoleår. Der kan gå op til 2 måneder, før du får svar, men ofte er vi hurtigere.

Når I får penge fra DGS-fonden, forpligter I jer til at sende en opfølgning på, hvordan aktiviteten er gået - meget gerne med billeder!

Udfyld ansøgningsskemaet ved at scanne QR-koden eller ved at trykke her

Når I søger puljen, skal I også vedhæfte et budget for jeres aktivitet. I skal udfylde budgettet gennem vores skabelon, som I kan finde her

Hvis du har spørgsmål til ansøgningen, er du også velkommen til at skrive til os på kontakt@dgsnet.dk

Nedenfor kan du se hvad andre elevråd har søgt DGS-fonden til.

Hyttetur i Odder gymnasiums elevråd

Elevrådet på Odder Gymnasium tog afsted på hyttetur. Her fik de både hygget sig, set flot natur og talt fagligt sammen. Jonathan Skyt fra elevrådet fortæller:

“Vi havde stormøde, hvor vi gennemgik og bekræftede vores samværspolitik, vi fik valgt ny tillidsperson og snakkede om dagligdagen på Gym. Derudover fik vi en masse udvalgsarbejde i hus bl.a. vores julekalender, der begynder her i næste uge.”

Bowlingfun i Svendborg!

Svendborg elevråds forpersoner Mithisa og Phillip arrangerede bowlinghygge for hele elevrådet, med målet om at ryste elevrådet mere sammen. Eleverne blev sat sammen på kryds og tværs og med nogle som de ikke havde talt så meget med i forvejen. Resultatet blev super godt, og eleverne kom med positiv feedback til de to forpersoner.

Som kan læses på elevrådets Instagramprofil, handlede“denne eftermiddag ikke blot om strikes og spares,
men om at styrke fællesskabet og skabe nye venskaber på tværs af årgange i elevrådet! Begejstringen var så stor, at folk allerede nu spørger, om dette kan blive en fasttradition for elevrådet – og
forpersonerne svarer: "helt sikkert!”

Mithisa sætter ord på hvad bowlingturen har gjort for fællesskabet og elevdemokratiet i elevrådet: “Vores fællesskab er siden blevet RIGTIG godt, og det er blevet så godt, at elevrådet nu gerne vil gøre det til en fast tradition, at der bliver lavet en årlig bowlingturnering for elevrådet! Til selve møderne er flere begyndt at byde ind, da alle nu kender hinanden! Dette har medført til flere spændende diskussioner og samtaler, da nye mennesker byder ind med deres holdninger til forskellige emner!”

Kage for en klage

Elevrådet på Randers Statskole afholdte et event i den store pause som de kaldte “Kage for en klage”, hvor de inviterede resten af eleverne fra skolen til at komme. Til arrangementet skulle skolens elever give ris og ros, som elevrådet kunne arbejde videre med for at forbedre hverdagen for skolens elever. Ninna Amstrup, næstformand for elevrådet fortæller:

”“Kage-for-en-klage” havde til formål at styrke elevdemokratiet på Randers Statsskole. Nogle frivillige fra skolens elevråd havde meldt sig til at bage kage, mens andre havde meldt sig til at stå i boden. (…) Arrangementet var netop til for at støtte op om elevernes indvendinger, forslag eller konstruktiv kritik. Vi håber at kunne imødekomme nogle af ideérne, så det giver eleverne en følelse af at blive hørt og eventuelt få mod på at henvende sig, hvis de har indvendinger i fremtiden.”

Elevrådet var meget tilfredse med arrangementet, og syntes at det var en klar succes!

Nye bolde på Nyborg Gymnasium

Abdi, medlem af elevrådet, har sat ord på hvad det har gjort for fællesskabet på skolen: “Tusind tak for tilskuddet til boldene, dette har givet os en mulighed for at optimere fællesskabet på vores skole, boldene gør en stor forskel for samværet blandt eleverne på Nyborg Gymnasium. Det skaber et solidt grundlag for at lægge mobilen fra sig og bruge pauserne med hinanden frem for på mobilen. Dette nye tiltag går hånd i hånd med Nyborg Gymnasiums mobilpolitik, som skaber et bedre og mere nærværende fællesskab. Boldene er der stor rift om og de bliver brugt heftigt i pauserne. Vi har fået indført et pantsystem med boldene op på vores kontor så alle har mulighed for at kunne låne dem og være aktive i pauserne.”

Nyborg gymnasiums elevråd søgte om tilskud til at købe bolde som kunnes bruges for at skabe mere samvær mellem eleverne.

Superliga på Paderup Gymnasium

På Paderup Gymnasium er der siden begyndelsen af 2023 blevet afholdt en elevstyret fodbold Superliga, som er udsprunget fra elevrådet. Til turneringen blev der dannet hold, som løbende gennem året har spillet kampe mod hinanden. Håkon, medlem af elevrådet, forklarer hvordan ”fokuspunktet har været at skabe nye venskaber på tværs af alle personer”, sådan at eleverne blev blandede og spillede på hold med nye elever.

I foråret blev finaledagen afholdt, hvor der blev spillet både semifinale og finale, samt en opvisningskamp hvor lærerne og et såkaldt ”all-star” hold som bestod af turneringens spillere mødte hinanden.

Håkon fortæller: ”Det fungerede rigtig godt, og folk fik et godt fællesskab både på de individuelle
hold, men også i hele Superliga fællesskabet.”

Turneringen viste sig at være en succes og bragte godt humør blandt elever og lærere. Som Håkon afsluttende
skriver, er det ”derfor planen, at PG Superliga får lov at gentage succesen endnu et år, og forhåbentligt mange år endnu med fodbold og godt humør.”

UdvalgsGalla på Skive Gymnasium

Elevrådet på Skrive Gymnasium besluttede sig for andet år i træk at holde en gallafest for alle de frivillige ildsjæle på gymnasiet. På aftenen blev der bl.a. delt frivillighedsbeviser ud og afholdt taler af både Rektor Lars Erik Nielsen, borgmester Peder Christian Kirkegaard, samt de gamle forpersonerskaber. Der blev serveret middag for de ca. 120 deltagere, og derefter foregik der adskillige fællesaktiviteter, herunder stjerneløb, som elevrådet havde arrangeret. Aftenen endte med en tur i byen, hvor eleverne havde natklubben Zwei Grosse alene indtil 01.

Peter Møller Mink, forperson for elevrådet, fortæller: “Formålet med arrangementet var dels at hylde og anerkende de mange frivilliges hårde arbejde gennem året, at præsentere de nye forpersonskaber og ikke mindst for at skabe mere forbindelse mellem udvalgene på skolen, der i den daglige praksis kører meget separeret. Det var en aften med erfaringsudveksling og gode samtaler, og UdvalgsGalla er en tradition, der forhåbentlig kan vare ved i mange år".”

Aller første Gallafest

Odense Rudolf Steiner afholdte i foråret deres første gallafest for hele HF. Det var en super fed aften hvor eleverne nød hinandens selskab og hyggede sig sammen:“Vi spiste god mad, dansede lancier og så var der også en bar, vi har aldrig holdt sådan en slags fest før og det var helt klart en succes.” - Aurora, forperson for elevrådet. Oven på denne gode oplevelse vil eleverne meget gerne gentage succesen næste år, fortæller Aurora.

Hyttetur i Grenå

Aarhus Katedralskoles Musikcaféudvalg tog i foråret på hyttetur I Grenå. På turen blev den nye bestyrelse for udvalget valgt, og der blev talt om hvordan året var gået. Turen bød også på en masse hygge, badning, musik og lege. Agnes fra udvalget siger: “Hytteturstraditionen er meget vigtig for os, og vi er super glade for at DGS-fonden var med til at gøre det muligt igen i år!”.

Åben scene på Odense Rudolf Steiner HF

Elevrådet på skolen afholdte i foråret et arrangement efter skole som de kaldte “åben scene”, men det formål at ryste skolens elever sammen. Eleverne kunne stille sig op og optræde med det de havde lyst til. Der blev optrådt med både dans, musik og sang, og det var en super dejligt eftermiddag og aften for eleverne, som sluttede af med at spise pizza sammen: “Det var rigtig hyggeligt og vellykket og der blev snakket og grint på tværs af klasserne, hvilket var godt for fællesskabet”, fortæller Aurora fra elevrådet.

Nordic Debate Championship

Struer Statsgymnasiums Debat Club deltog I april måned i Nordic Debate Championship i København. 4 elever fra udvalget deltog, og skulle her debattere mod andre skoler.
Der var 7 runder med debat i alt, og eleverne
fra debatklubben vandt 4 af dem.

“Alle havde det super sjovt og det var en super oplevelse,
vi kom på 2nd pladsen iblandt ny-begynderne”
- Thor, medlem af debatklubben.

Hyttetur i Holstebros elevråd

Elevrådet på Holstebro Gymnasium og HF tog på hyttetur nær Limfjorden. På turen kom eleverne tættere på hinanden, hvor det sociale stod højt på dagsordenen. Benjamin, en af forpersonerne for elevrådet, fortæller: ” De yngre har fundet sig bedre på plads i Elevrådet, og har derfor fået det nemmere ved at byde ind til møderne. De ældre har fået en god afslutning på deres 'karrierer' i Elevrådet, og det har givet en god energi til resten af gruppen.”

Det var en super god weekend, hvor elevrådet gennem hyggelige fællesaktiviteter fik styrket fællesskabet og elevdemokratiet.

Hyggelig elevrådshyttetur

Elevrådet på Ordrup gymnasium var i april måned afsted på hyttetur. Eleverne fik bl.a. kigget på trivselsundersøgelser og diskuteret hvilke problematikker de peger på. Elev, Frederik Wandall fortæller: “Herfra har vi taget de fem største problematikker og lavet om til fem spørgsmål, som vi nu idag vil tage med på Gentoftes Rådhus og stille politikerne.” Eleverne fik også lavet tilføjelser til deres vedtægter, for at sikre en bedre overgangsperiode for de kommende elevrådsforpersoner. Det var en hyggelig weekend med socialt samvær og stort fagligt udbytte.

Uge 6 event på ASG

På Alssundsgymnasiet i Sønderborg blev der afholdt et stort event for skolens elever i forbindelse med uge 6. Programmet stod på dragshow m. foredrag, boder hvor man kunne tale med sexologer, og spændende foredrag om bl.a. abort, at være ung forælder og porno.

Dragshowet formåede at samle eleverne på kryds og tværs: ”Oliver, som er hans identitet når han ikke er dragqueen, var god til at skabe den gode stemning
og få alle slags elever med til hyggen.”– Elevrådet.

Det var en succes og et klart højdepunkt for dagen.

En elev fra 2.g fortæller om dragshowet: ”han var hyldende morsom og hans historie om hans opvækst i det ikkeeksisterende queermiljø i Sønderborg var vildt inspirerende.

Alt i alt var det en super god dag, hvor eleverne både fik ny viden og havde det sjovt sammen imens.

Fællesskabsdag på Herlev gymnasium

Elevrådet på Herlev gymnasium afholdte i januar ‘24 en fællesskabssag for alle skolens elever. Fællesskabsdagen bød på mange sjove og spændende aktiviteter. På dagen lavede eleverne bl.a. deres egne landsflag og hang dem op på skolen, for at fejre deres forskelligheder.

 Alaa, medlem af elevrådet fortæller:”Vi fik styrket vores venskaber og følte os mere
forbundet på tværs af vores forskellige baggrunde og kulturer, og med mange sjove aktiviteter”.

Eleverne prøvede kræfter med flere forskellige slags danse, bl.a. salsa, dabke og meget mere, og det var en kæmpe succes.

 ”Vi, i elevrådet synes at fælleskabsdagen var en kæmpe succes! Det var en mulighed for os elever på Herlev Gymnasium til at fejre vores mangfoldighed, styrke vores fællesskab og gøre skolen til et endnu mere inkluderende sted. Og forhåbentligt en tradition der vil fortsætte på Herlev gymnasium.” – Alaa, medlem af elevrådet.

Mega fed basketball turnering

Zahles Basketklub deltog for tredje år i streg i gymnasiebasket turneringen i B-rækken. I år var de iført deres nye basket uniformer som de havde købt med tilskud fra DGS-fonden. Dagen stod på mange kampe, hvor holdet mødte andre gymnasiehold. Zahles baskethold spiller godt og når langt i turneringen.

”Finalen står imod Gefion igen som vi startede
med at spille imod, og vi tager dem helt ud i overtid
hvor vi desværre taber”
- Marcus Frost,
elev på gymnasiet og deltager i turneringen.

Marcus fortæller hvordan holdet havde “en megafed turnering hvor Zahles Baskethold klarede det super godt”.

0 % promille - 100% succes

Et udvalg af elever fra elevrådet, festudvalget og fredagscafe udvalget på Vestjysk Gymnasium Tarm havde arrangeret en alkoholfri suprise-morgenfest i januar. Morgenen tog en stor drejning da eleverne blev samlet udenfor, fordi rektor skulle give en ”vigtig” besked til alle.

Beskeden viste sig at  være morgenfest,hvor der var alkoholfrie drinks og rundstykker til alle, somm de lokale supermarkeder havde doneret til skolen.

”Formålet med morgenfesten var at sætte fokus på, at man godt kan feste uden promille i blodet. Samtidig var der god mulighed for at styrke det sociale forhold mellem årgangene”- elevrådsforperson Magnus.

Eleverne var utroligt tilfredse med arrangementet, som gik over alle forventninger.

Dejlig vinterforsamling i Rold Skov

Elevrådet på Aalborg katedralskole afholdte i december deres årlige vinterforsamling. På programmet var der tre spændende workshops som forretningsudvalget havde udviklet. Workshopsne var baseret på tre forskellige emner som elevrådet ønskede at sætte fokus på, nemlig: ”Større bro mellem HF og STX”, ”Kend dit elevråd”, og ”Hyggekrogen”. De var alle en stor succes, og de bidrog både til gode diskussioner og samtaler, samt til at styrke fællesskabet blandt elevrådets medlemmer.

”Årets Vinterforsamling var som altid en stor succes, hvor der var tid til, at elevdemokratiet kunne udfolde sig, med debat og handlingsplaner.” - Sofie Elbæk, menigt medlem af FU, og Johanne Letort, kasserer.

Programmet blev sluttet af med en fed julefest, hvor der blev danset, hygget og spillet pakkeleg.
Det blev altså til endnu en vellykket vinterforsamling for Aalborg Katedralskoles elevråd.

Sofie og Johanne fortæller om weekendens resultat:”Vi kunne efter forsamlingen vende hjem med et stærkere elevråd og konkrete handlingsplaner. Alt i alt en dejlig og relevant
forsamling.”

Fællesspisning for elevrådet

Elevrådet på Tornbjerg Gymnasium ville gerne styrke det sociale sammenhold hos medlemmerne. I april inviterede de derfor til fællesspisning og hygge for hele elevrådet.

“Vi spiste mad, spillede Hint og snakkede en masse. Det har været med til at bringe vores elevråd meget tættere sammen! Vi havde mange gode debatter, men også bare snakke om alt muligt andet.”, fortæller Frida Haastrup-Anderen, forperson for elevrådet.

Frida skriver, at et elevråd med et stort fællesskab er stærkere. På den måde kan det løfte større opgaver, som gavner alle elever på gymnasiet. Derfor mener hun, at events som dette er vigtige.

Fejring af mangfoldigheden

På Nørre Gymnasium gik Kulturdagsudvalget og Diversitet- og Inklusionsudvalget for nylig sammen om at arrangere en kulturdag. Arrangementet skulle fejre skolens mangfoldighed og styrke inklusionen.

Dagen startede med Culture Catwalk, hvor eleverne fik mulighed for at vise deres kulturelle tøj, flag og musik. “Hele skolen - lærere, elever og personale deltog og ca. 60 mennesker gik catwalken.”

Derefter bød dagen på forskellige faglige workshops, bl.a. med journalist og forfatter Aydin Soei og Culture Café med danseworkshops, krea-projekter og fællesspisning med retter fra hele verden. Eleverne betalte 5 kr. pr. ret og pengene gik til nødhjælp i Tyrkiet, Syrien og Ukraine.

Kulturdagen blev afsluttet med The Cultural Show, som bestod af optrædener med traditionel tyrkisk, vestafrikansk og arabisk dans. Der var desuden både tyrkiske og kinesiske musikalske indslag, og kulturfejringen mundede ud i en fest for alle skolens elever.

Kanon fedt padel-arrangement

Elevrådet på Fredericia gymnasium afholdte i foråret et arrangement hvor der var padel på programmet. Næstforkvinden for elevrådet, Laura Brøgger, fortæller hvordan arrangementet bidrog positivt til det sociale fællesskab i elevrådet:

”Hyggeudvalget overraskede også med cheeseburger og vegetarburgere fra maccen undervejs. Over halvdelen af elevrådet deltog, der blev spiller padel, snakket og råhygget.” - Laura Brøgger.

Mens der blev grinet, hygget og spillet padel, gik snakken bl.a. på skolens liv, problemer og på nye ideer til forbedringer som elevrådet vil arbejde videre på.

Elevrådet var meget tilfredse med dagen. ”Hyggeudvalget i elevrådet har en opfattelse af, at arrangementet bragte elevrådet mere sammen”, fortæller Laura Brøgger.

Begivenhedsrig weekendstur

Elevrådet på Skive gymnasium og HF afholdte i Januar deres Nyt År Forsamling i form af en lejrtur. Weekenden startede med en sjov og social bowlingtur fredag aften. Lørdag og søndag gik med mange forskellige aktiviteter:

"Lørdag var pakket med elevrådsaktiviteter. Om formiddagen afholdt Peter Mink bl.a. et oplæg og workshop om event-planning og roller i elevrådsarbejdet. Om eftermiddagen fik vi lagt et nyt årshjul for 2023, og om aftenen havde vi forskellige sociale aktiviteter bl.a musik-quiz, vinterbadning og en bezzerwisser- og UNO-turnering. Søndag stod på en længere debat om hvordan vi sikre sammenholdet og snakken på tværs af årgange, planlægning af vores kommende projekt i januar og en masse rengøring."- Fortæller Peter Mink, forperson for elevrådet.
 

Julehygge, streetfood og godt selskab

Elevrådet på Fredericia gymnasium afholdte i Januar 2023 deres julefrokost på Urbania streetfood i Fredericia. Det var en super hyggelig og social aften, med både god mad, pakkeleg og gode snakke på kryds og tværs. Næstforperson for elevrådet, Laura Brøgger, fortæller:

"Naturlig kom vi også ind på forskellige relevante snakke om elevrådet bl.a. nye knager, ny rektor, såkaldte “wildcards” i elevrådet osv. Vigtigst af alt var der fokus på sammenhold"

 Julefrokosten var for alle en god aften og Laura fortæller hvordan eleverne fra elevrådet er kommet med god respons på arrangementet.

Fantastisk elevrådshyttetur på Århus statsgymnasium

Elevrådet tog i vinter afsted på en elevrådshyttetur, hvor programmet både stod på elevdemokratisk arbejde og sociale aktiviteter. Josephine Terkelsen fra elevrådet fortæller:

“Det har været fantastisk, at komme tættere på hinanden og lære en masse nyt sammen.”

Turen har rystet elevrådet sammen og forbedret samarbejdet internt.

Den årlige vinterforsamling på Aalborg katedralskole

Traditionen tro afholdte elevrådet på Aalborg katedralskole en vinterforsamling, hvor elevrådets medlemmer tog afsted på hyttetur i December. På turen fik eleverne mulighed for at blande sig på tværs af klaser og årgange, hvilket gav mulighed for at stifte nye bekendtskaber. Sofia Olsson fra elevrådet beskriver hvordan dette har haft en positiv indvirkning på fællesskabet blandt eleverne, og fortæller hvordan turen har bidraget til et socialt rum, hvor der blev skabt grundlag for et trygt debatforum i elevrådet.

 

"Her blev der kreeret et forum, hvor der var plads til at gå i dybden med snakke, revidere vores vedtægter og ikke mindst, debattere i et trygt forum. Yderligere, medvirkede forsamlingen også til at skabe et stærkere fællesskab i elevrådet, hvilket også kom til udtryk gennem flere elevrødder turde gribe talerøret", fortæller Sofia.

På hytteturen var der både plads til det elevdemokratiske arbejde om dagen og hygge om aftenen med dans, boldspil og sjov, og eleverne opnåede både et stort fagligt, men også socialt udbytte af turen:

 "Der var arrangeret workshops, hvor den ene bl.a. satte fokus på mental sundhed. Her blev der brainstormet ideer til, hvordan vi i elevrådet kunne belyse mental sundhed bedre på vores skole.Om aftenen blev der serveret lækkert hjemmelavet mad, og der var rigtig god stemning. Juletema, intenst pakkespil og gode danse-moves var også på menuen, hvilket igen bidrog til en stærkere fællesskabsfølelse. Alt i alt, var det en vellykket tur med nogle super seje elevrødder, som alle har noget på hjerte og alle brænder for en vigtig sag.", fortæller Sofia.

“Mammuttens olympiske lege”

Elevrådet på Munkendams skole havde drømmen om at skabe et sjovt og anderledes socialt arrangement, som skulle byde de nye 1.g'ere velkomne og tiltrække nye medlemmer til elevrådet.

 

"Vi holdt et arrangement for elevrådet, som vi kalde "Mammuttens olympiske lege. Det var super hyggeligt. Vi lavede forskellige lege for at styrke fælleskabet i elevrådet og primært få de nye 1.G'ere på det tidspunkt, til at føle sig velkommen i vores elevråd", fortæller Victor, forperson for elevrådet på Munkensdam skole.

Arrangementet blev fra både elevrådet og skolens elever set som en succes, og eleverne på skolen hyggede sig på tværs af klasser og årgange.

"Vi synes helt klart fra formandskabets side, at det har været en succes at holde dette arrangement, vi hører stadig positive ting om arrangementet hele tiden og at det skal gøres igen", afslutter Victor.

Kampagne skaber fokus på elevernes stemme i studiemiljøet på Skanderborg Gymnasium

Elevrådet på Skanderborg gymnasium ønskede at sætte mere fokus på lærer-elev aftalerne for at styrke elevdemokratiet på skolen og gøre eleverne opmærksomme på deres stemme i studiemiljøet. Derfor valgte de at lave en kampagne, som skulle fremme lærer-elev dialogen i form af både flotte videoer og plakater, som blev hængt op på skolen og promoveret på elevrådets instagram.

"Det gik bedre end forventet. Vi oplevede, at elever som ikke kendte til aftalerne kom op og takkede os. Det var vigtigt for os at videoerne blev lavet med stor kvalitet, så eleverne også følte at det var vigtigt og noget elevrådet havde brugt lang tid på", skriver Valdemar Larsen fra elevrådet.

 Valdemar beskriver hvordan videoerne og plakaterne i kampagnen har vist sig at have haft en rigtig god effekt på elevdemokratiet på skolen:

 "De skabte opmærksomhed om lærer-elev aftalerne, og de har især styrket elevdemokratiet. Det har åbnet elevernes øjne for retten muligheden til at have noget at sige om undervisningen, lektierne og afleveringerne. Noget mange elever ikke ville have opdaget, hvis det ikke hang på alle væggene og poppede op på deres sociale medier.

Filmhygge under åben himmel i Vordingborg

Elevrådet på Vordingborg gymnasium og HF afholdte i august et walk-in biograf arrangement for alle skolens elever. 

Biograf-arrangementet havde et stort socialt udbytte for eleverne, som uden tvivl hyggede sig på kryds og tværs af klasser og årgange.

"Vi inviterede til klokken 20:30, elever dukkede op med tæpper, sækkestole og snacks. Vi så filmen Uncharted, og havde før arrangementet annonceret på Lectio, Intagram og på skærme rundt omkring på skolen. Arrangementet gik over alt forventning, med ca. 250 deltagere og god stemning i små 2 timer. Alle var meget tilfredse.” Ida Storgaard, forperson for elevrådet.

"Det skabte fællesskab og startede skoleåret godt ud med et ikke-alkohol arrangement, hvor alle kunne være med helt gratis. Mange helt nye 1.g’ere var specielt glade for det, da det var en meget uformel måde at være helt nye klassekammerater at kende, og en god, tilgængelig måde at mødes udenfor skolen. For 2.- og 3.G’erne var det en god måde at få skudt året i gang, og få vedligehold relationer på tværs af klasser og årgange”, skriver Ida.

Bordtennisbord samler eleverne på Roskilde gymnasium

Elevrådet på Roskilde gymnasium søgte efter ønske fra en gruppe elever penge fra DGS fonden til at købe bordtennisborde, som eleverne på gymnasiet kunne bruge pauserne. Bordene skulle have formålet at skabe social og fysisk aktivt, hvilket i den grad er lykkedes.

Elevrådsforperson Frederik Kristensen fortæller hvordan bordtennisbordet en fast del af inventaret på skolen og glædeligt bliver benyttet af eleverne og udvalgene på skolen:

"Fredagscafe-udvalget havde planlagt en rundt-om-bordet konkurrence med det twist at ingen måtte have et rigtigt bat, men derimod blev belønnet for at have så anderledes et bat som muligt."

Det var en super god aften med festlig stemning, hvor bordtennisbordene formåede at samle eleverne på en anderledes måde:

"Det gjorde alle lidt tættere at vi havde noget sjovt og konkret at samle os om, og gjorde også at det også var sjovt for dem der ikke havde lyst til at drikke alkohol, hvilket ellers havde været hovedattraktionen hvis bordtennisbordet ikke havde været der”, fortæller Frederik.

Frederik beskriver afslutningsvist, hvordan den gode oplevelse kan være motivere eleverne til at bruge elevrådet til at realisere deres drømme for studielivet:

"Det er også et eksempel på hvad elevdemokratiet kan gøre når det bliver aktiveret. Der var nogen der havde nogle ønsker, og ved hjælp af DGS og andre unge kunne ønsket blive realiseret. Processen blev en succes der kan bruges som eksempel og gentages en anden gang."

Grønnere arbejdsrum på Frederiksværk gymnasium

På Frederiksværk gymnasium var elevrådet opmærksomme på at der manglede flere private rum på skolen, som gav de studerende ro til skolearbejdet. Samtidig ønskede de at få mere natur ind på skolen, og gøre rummene mere grønne. Løsningen blev til bæredygtige rumdelere, som både gav muligheden for at skabe flere arbejdsområder på skolen og bidrage til en grønnere atmosfære.

Elevrådsforperson Silke Cheri Kronbak fortæller: "Nu hvor vi alle er kommet tilbage til gym kan vi se et godt resultat! Planteboksene har skabt mere “privat rum på skolen, og eleverne er glade for det."  

De bæredygtige rumdelere har haft en rigtig god effekt på arbejdsmiljøet og pynter flot på skolen med de fine blomster.

Udsolgt musical på Rysensteen gymnasium

Rysensteen gymnasium afholdte i foråret deres årlige musical, og det blev en ren succes. 69 elever fra gymnasiet arbejdede intensivt og brugte både hverdage og weekender på at få stablet musicalen kaldet "En Splittet Helhed" på benene.

Der var mange forskellige opgaver der skulle varetages, hvilket åbnede op for at elever på kryds og tværs og med forskellige interesser sammen skabte et fællesskab, som styrkede både elevdemokratiet og det sociale fællesskab på skolen.

"Desuden var musicalen en måde at opretholde elevdemokratiet på skolen. De ansvarlige var repræsentanter for holdene og fungerede derfor som et talerør, hvor eleverne havde mulighed for indflydelse på musicalen. Musicalen ville ikke kunne blive gennemført så godt, som det gjorde, uden alles stemmer og alles aftryk" - Jasmin Nielsen, Produktionsansvarlig.

"En Splittet Helhed" blev takket være elevernes hårde arbejde en succesfuld musical med udsolgte billetter af flere omgange.

Fed forårsforsamling i form af hyttetur på Aalborg katedralskole

På Aalborg katedralskole blev forårsforsamlingen afholdt i form af en hyttetur, hvor der både var plads og tid til at få arbejdet med den demokratiske dagsorden og samtidig nyde godt af hinandens selskab. Elevrådet har før haft gode erfaringer med hytteture, som både gavner rent fagligt og socialt. På turen fik eleverne behandlet deres vedtægter og deres principprogram, fik besøg af DGS som holdte oplæg om det grønne elevråd, og hygget sig sammen med lækker mad.

"I både FU og Festivallet er vi helt enige om, at det var en super vellykket tur. Der var god stemning og deltagelse gennem hele mødet, her var det virkelig fedt, at vi for en gang skyld havde god tid til at debattere de mere tidskrævende emner, og det virkede som om alle nød og udnyttede det til fulde. Vores erfaring er, at en fælles oplevelse for alle elevrådets medlemmer har styrket fællesskabet i elevrådet, da man fik snakket med en masse forskellige, og det har faktisk bare gjort elevrådsarbejdet meget sjovere efter forsamlingen."

Ellen Erbs-Christensen, medlem af elevrådet, fortæller:

Begejstringen for hytteturen var stor, da eleverne mærkede hvordan et afbræk fra de vante rammer bidrager til at styrke engagementet i elevrådet samt at styrke elevrådets fællesskab på tværs af klasser og årgange.

Vellykket Abiball på Duborg-skolen

Duborg-skolen afholdte i juli måned det årlige Abiball for 3'gerne på skolen, og aftenen bød på mange festligheder. Eleverne havde deres familier og venner med, og festen blev skudt i gang af dans, både lancier, vals og discofox, som eleverne optil arrangementet var blevet undervist i, af en professionel danselærer.

Udover dans, stod den på fællesspisning, sang- og talerindslag fra lærere og elever samt DJ's, hvor både forældre, venner og elever dansede til langt ud på natten og fejrede 3. g’ernes afslutning.

Kristine Kruse fra skolens elevråd fortæller om oplevelsen:

"Selvom Corona har haft en kæmpe indflydelse på elevernes oplevelse af gymnasietiden, var det alligevel muligt at kunne holde en afslutning og samle forældre, elever og venner."

Kristine beskriver, hvordan ikke blot festen, men også alle forberedelserne optil var med til at styrke fællesskabet og sammenholdet på tværs af eleverne og lærerne på skolen:

"Det er altså både noget, der har bidraget til fællesskab, læring og en god afslutning for 3. g - eleverne."

Arrangementet gik rigtigt godt, og det var i sandhed den afslutning som eleverne havde brug for.

Gefions elever laver kreativ strejke for seksualundervisning 

På Gefion gymnasium blev strejken for seksualundervisning i uge 6 gjort til en kreativ happening, hvor eleverne satte fokus på den manglende seksualundervisning på en opfindsom og visuel måde.

"Om mandagen udsmykkede vi skolens hovedtrappe med alt fra plakater og klistermærker til en kondomguirlande og bannere. Torsdag strejkede dele af Gefions elever sammen med resten af landets gymnasier. Vi havde live-stream, snacks og en god dialog" -  Josefine Sønderkjær Andersen, medlem af elevrådet.  

Josefine beskriver, hvordan udsmykningen på skolen havde en stor effekt og fungerede godt som samtalestarter på tværs skolens elever og ansatte: 

"Det blev hængende ugen ud, og var med til at sætte gang i samtalen om sex og samtykke blandt elever såvel som lærere og ansatte.

 Skolens elever var samlet for at diskutere emnet, og interessen blandt både elever og lærere var stor, og også flere nyhedsmedier viste interesse og slog vejen forbi for at dække strejken: 

"Der var stor interesse både inde- og udefra, og vi havde besøg af TV2 og Østerbroliv, der dækkede ugens begivenheder", fortæller Josefine. 

Pragtfuld elevrådstur styrkede sammenholdet og samarbejdet i elevrådet på Tårnby Gymnasium og HF 

Medlemmerne i elevrådet på Tårnby Gymnasium og HF arrangerede med hjælp fra DGS-fonden en elevrådstur til Jylland i efteråret 2021.

Elevrådsformand Alexander Levanuis Adrilsø fortæller, hvordan medlemmerne af elevrådet på turen kom tættere på hinanden ved at bo sammen og gennem sociale aktiviteter, som blandet andet skøjteløb og Escape Room.   

"Vi har – ved at arbejde sammen hver eftermiddag, i fællesskab skulle planlægge aftensmad og generelt at bo tæt sammen i en lille uge – knyttet bånd som ikke lige forsvinder med det samme". 

- Elevrådsformand Alexander Levanuis Adrilsø

Det var en elevrådstur som havde et stort socialt, men også arbejdsmæssigt udbytte. Der blev på turen brugt tid på at arbejde på ændringsforslag til ledelsen, som var efterspurgt af eleverne på gymnasiet og drøftet af elevrådet på møder. Arbejdet mundede ud i udarbejdelsen af 7 ansøgninger til ledelsen, som blandet andet bestod af anmodninger om nye elevtilgængelige printere og forslag til en elevhåndbog med elevrettigheder og samværspolitik. 

Processen og udarbejdelsen af ansøgningerne var en succes, og resultatet blev taget vel imod af gymnasiets rektor:

"Vores rektor er blevet helt begejstret efter at vi viste det til ham, og vi er også selv meget stolte. Flere af disse ansøgninger er allerede blevet godkendt, og resten er vi i gang med at føre i hus", siger Alexander.

Alexander understreger, hvordan elevrådets medlemmer oplever at have opnået et stærkere samarbejde, hvor effektivitet og hygge går hånd i hånd:

Vi er selvfølgelig allesammen blevet meget bedre til at samarbejde, da vores nu tætte forhold har gjort det både hyggeligt og effektivt at arbejde sammen”.

Hvis dit elevråd har en god idé til et arrangement, et produkt eller en ting, der kan styrke fællesskabet eller elevdemokratiet på jeres gymnasium, så søg DGS-fonden nederst på siden. 

Succesful TedX event at Ikast Brande Gymnasium 

In the fall of 2021, a group of students at IBG sat down along with the IB student council at Ikast-Brande Gymnasium and worked together on bringing a full-scale TEDx event to life. The event took place October 28th and was very well received at the school.  

One of the students that arranged the event was Sebastian Von Leipzig. He is very satisfied with the result:

I'm happy to say that the event was a success. We had well over 100 people in attendance”. 

 Recruited for the event were 4 speakers who held talks based on topics very relevant for students today ranging from self-harm, Covid, stress management and climate change.

 “I think the topics that the speakers talked about were informative, interesting, and well put-together, and they were also an excellent fit when considering what would be relevant to a gymnasium student”, says Sebastian.

The hope for the event was to gather the students after the covid lockdown and to provoke discussion along with interest among students.

Generally students at IBG seem to enjoy these 'special' occasions, and this one was certainly no different. There was a surprising amount of interaction by the attendees, both with each other and with the speakers after the event at the little post-event meet we had planned". - Sebastian Von Leipzig, member of the IB student Council.

If your student council has a great idea for an event, a product or something that could strengthen the spirit of solidarity or the pupil participation at your school, fill out the application form for the DGS-fond at the bottom of the page. 

Vinterbadning for fællesskabet på Ingrid Jespersens Gymnasium

Vi søgte penge til vores vinterbaderklub så vi kunne købe kakao og andre lækre sager. Det gik virkelig godt, og vi har vinterbadet mange gange siden i Nordhavn. Det har helt klart styrket sammenholdet, da en tredjedel af skolen var med!” - Malte og vinterbadningsudvalget på Ingrid Jespersens Gymnasium

Svendborg Gymnasium satte sig bag rettet i fællesskabets navn

Svendborg Gymnasium holdt d. 11. maj 2021 drivein bio for hele skolens elever. Et arrangement, der skulle styrke fællesskabet i en ellers individuel Corona tid.

Efter næsten et helt års corona-nedlukning på Svendborg Gymnasium besluttede elevrådet, at der skulle være et fællesarrangement, som kunne minde eleverne om det fællesskab, der er på tværs af klasser og årgange. Derfor søgte Svendborg Gymnasium blandt andet DUF-fonden til at stable et drivein-arrangement på benene, hvor de viste den aktuelle oscarvindende film DRUK:

Arrangementet blev en vejviser for, hvad det at gå på gymnasiet kan være, hvis man støtter op om hinanden, og i fællesskab lægger hovederne sammen.” Anton Büchert, elevrådsformand på Svendborg Gymnasium

Anton fortæller, hvordan de frivillige fra elevrådet stod i regn og blæst for at guide bilerne ind, så de var linet op til film. Men det var det hele værd, for udover at vække fællesskabsfølelsen til live igen, blev arrangementet et symbol på, hvad elevrådet kan gøre for eleverne:

Efter arrangementet kom flere elever forbi og sagde tak, især 1.g’erne og 1.HF’erne var glade, da de knap nok havde været på skolen pga. corona. Arrangementet endte med at vise, hvad elevrådet også kan udover at holde det månedlige møde på skolen.

Hvidovre Gymnasium løftede humøret i en mørk coronatid

I foråret 2021 søgte Hvidovre Gymnasium DGS-fonden i håb om at styrke fællesskabet på skolen og løfte humøret oven på corona-nedlukningen.

På Hvidovre Gymnasium blev pengene fra DGS-fonden brugt flittigt på at samle op på mistet socialt samvær, både i de enkelte klasser og for skolen som enhed.

Under de omtalte nedlukninger gjorde elevrådet meget ud af at lave online arrangementer og konkurrencer, hvortil vi brugte en del af tilskuddet til præmier for de klasser, der var heldige vindere. Det endte ud i luksusflødeboller til to klasser samt frokost fra kantinen til en enkelt.” Filippa Knudsen.

Det var dog ikke kun under corona at elevrådet fik løftet humøret. Efter nedlukningen, ved afgangselevernes første eksamensdag, blev der købt kage til alle skolens elever:

Det var mest af alt for hyggen, men også tænkt som en kærlig hilsen til en masse elever, der havde givet udtryk for en øget angst omkring at skulle til første eksamen siden slutningen af grundforløbet.” Filippa Knudsen

De sidste mønter i kassen blev brugt på introfesten året efter, hvor både studenter fra 2020 og 2021 blev opmærksom med.

Det valgte vi at gøre som et plaster på såret for de mange aflyste sociale arrangementer igennem nedlukningernes storhedstid.” Filippa Knudsen

Hvidovre Gymnasiums elevråd fik altså både løftet humøret under og efter nedlunkningen, og vist hvad elevrådet egentlig kan gøre for eleverne.

Hvis dit elevråd har en god idé til et arrangement, et produkt eller en ting, der kan styrke fællesskabet eller elevdemokratiet på jeres Gymnasium, så søg DGS- fonden nederst på siden.

 

Workshop på Svendborg Gymnasium

På Svendborg Gymnasium blev der afholdt en frivillig workshop for elevrådet den 17/01.

På Svendborg Gymnasium er vi 90 elevrepresentanter i elevrådet, og derfor er det svært at kende alle. Dette arrangement var for at lære hinanden bedre at kende, men også for at øge viden om DGS og hvad det vil sige at være i et elevråd.” Emmy Harder fra Svendborg Gymnasiums elevråd

Arrangementet lagde ud med et oplæg fra Martin Mejlgaard og sluttede af med en bowlingtur.

Skolebladet Kanylen på Rysensteen Gymnasium

Kanylen er Rysensteen Gymnasiums skoleblad. Der går over 1200 elever på Rysensteen, og vi er spredt ud over hele Kødbyen. Derfor bliver Kanylen et samlingspunkt på en meget stor skole. Det er helt op til skolens elever, hvad der skal trykkes. Har man en god idé, et skarpt debatindlæg eller en fed billedserie, så sender man det bare ind. Derfor varierer redaktionen også fra måned til måned – men vi har nogle kerneaktive faste skribenter, som er med til at sikre, at der eksempelvis altid er en leder, anmeldelser af de nyeste film og albums, opslagstavle med kommende begivenheder og selvfølgelig noget lækkert layout.

Foredrag om stress på Frederiksborg Gymnasium

D. 2. december 2019 arrangerede elevrådet på Frederiksborg Gymnasium og HF et foredrag, som handlede om forebygning af pres og stress blandt gymnasieelever.

Det er et stigende problem blandt gymnasieelever på FG så vel som resten af Danmark, at flere og flere føler sig presset, og det ebber ud i, at man går ned med stress.” Eleverådsrepræsentant fra Frederiksborg Gymnasium.

Elevrådet har derfor, længe haft et ønske om at sætte større fokus på forebyggelse af stress og pres.

Med hjælp fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning endte det ud i foredraget d. 2. december og var en succes, som vi i elevrådet håber, at kunne gentage.” Elevrådsrepræsentant fra Frederiksborg Gymnasium