Gymnasieelever: Unge uden uddannelse rammes hårdest i krisetider - styrk vejledningen
I nat får titusindvis af unge at vide, om de er blevet optaget på en videregående uddannelse. Med corona er det blevet tydeligt, at det er de unge, der rammes hårdest i krisetider, og der gælder i særlig grad de unge, som ikke har en kompetencegivende uddannelse.
“De ufaglærte jobs ryger først i krisetider, og har man hverken en uddannelse eller mange års erfaring fra arbejdsmarkedet, så er man som ung den første, der får en fyreseddel. Det viser netop, at det at tage en uddannelse er en gevinst, både for den enkelte og for samfundet,” siger Ingrid Kjærgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Obligatorisk vejledning i gymnasiet skal få flere til at søge bredt
7% flere unge har søgt ind på en videregående uddannelse i år, hvilket sætter en ny rekord for antal ansøgere. Fordi mulighederne for at rejse eller arbejde i sabbatåret har været forringede, ser man gerne, at flere unge får en plads på deres ønskede uddannelse. Desværre er 10.686 kvalificerede ansøgere blevet afvist, hvilket er en stigning på 27% i forhold til sidste år.
“Vi kan se at mere end hver 10. kvalificerede ansøger bliver afvist, og det er til trods for, at man i år har oprettet 5.000 ekstra studiepladser, og at der er studier med ledige pladser. Det viser, at det ikke er nok bare at oprette flere pladser - man bliver nødt til at gøre en indsats for at vejlede de unge ordentligt og bedre,” siger Oliver Asmund Bornemann, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever (LH)
Ingrid Kjærgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning supplerer: “Der har været meget snak om, hvorvidt de unge søger bredt nok, både geografisk og fagligt, men i den diskussion har man helt overset vejledningens betydning. Der er hundredvis af muligheder, når man søger videregående uddannelse, men gymnasieeleverne kender ikke til særlig mange af dem. Derfor søger man typisk de traditionelle og mest populære uddannelser. Det er et problem, fordi vi kan se, at alt for mange bliver afvist. Det er derfor nødvendigt at indføre obligatorisk individuel uddannelsesvejledning i løbet af éns sidste år i gymnasiet, så vejlederen kan pege dem i retningen af nogle gode, men måske mere ukendte uddannelser, som passer til deres interesser.”
Oliver Asmund Bornemann understreger, at dette gælder uanset om man har planer om at starte direkte eller man skal holde sabbatår, det centrale er, at alle får mulighed for at vende deres muligheder med en fagperson og afslutter: “Vi har et ansvar for at sikre at flest mulige får en uddannelse, og det kræver en styrket vejledning.”
Kontakt:
For yderligere kommentarer eller uddybninger, kontakt formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Ingrid Kjærgaard på tlf. 50774801 eller ingrid@dgsnet.dk eller Oliver Asmund Bornemann på tlf. 51401544 eller formand@handelselever.dk